1 § Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Vihreät Vegaanit ry. ja sen kotipaikka on Helsinki.
Yhdistys on Vihreä liitto rp:n jäsenyhdistys. Vihreästä liitosta käytetään näissä säännöissä nimitystä puolue. Puoluekokous, -valtuuskunta ja -hallitus tarkoittavat Vihreän liiton asianomaisia puolue-elimiä.
2 § Tarkoitus
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää vegaanisen näkemyksen toteutumista poliittisessa päätöksenteossa ja yhteiskunnassa, sekä yleisemmin myös edistää toiminnallaan vihreitä arvoja: luonnon- ja ympäristönsuojelua, kestävää kehitystä, yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta.
Toiminnan lähtökohtana vegaaninen maailmannäkemys tarkoittaa ajatusta, että muillakin eläimillä kuin ihmisillä on itseisarvo sekä oikeuksia yksilöinä, ja siksi niiden hyväksikäytöstä ja lajisorrosta tulisi pyrkiä eroon.
3 § Toimintamuodot
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys
* tekee aloitteita ja kannanottoja
* harjoittaa tiedotus- ja julkaisutoimintaa
* järjestää keskustelu-, koulutus- ja kulttuuritilaisuuksia
* järjestää muuta vastaavaa tarkoitustaan edistävää, voittoa tavoittelematonta toimintaa.
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi
* ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja
* omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta
* järjestää luvan saatuaan rahankeräyksiä ja arpajaisia
* harjoittaa sellaista elinkeinoa tai ansiotoimintaa, joka muutoin välittömästi liittyy yhdistyksen tarkoituksen toteuttamiseen tai jota on pidettävä taloudellisesti vähäarvoisena.
4 § Jäsenet
Yhdistyksen varsinaisia jäseniä ovat henkilöjäsenet ja tämän lisäksi yhdistyksellä voi olla kannattajajäseniä.
Henkilöjäsen
Yhdistyksen henkilöjäseneksi voi liittyä jokainen 15 vuotta täyttänyt, henkilökohtaisesti vegaaniseen elämäntapaan pyrkivä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt ja on Suomen kansalainen tai ulkomaalainen, jolla on kotipaikka Suomessa.
Yhdistyksen jäsen ei voi olla jäsenenä johonkin muuhun puolueeseen kuuluvassa yhdistyksessä.
Kannattajajäsen
Kannattajajäseneksi voidaan hyväksyä suomalainen tai ulkomaalainen luonnollinen henkilö, oikeuskelpoinen yhteisö tai säätiö. Kannattajajäsenellä on yhdistyksen kokouksessa puhe- ja läsnäolo-oikeus mutta ei äänivaltaa. Kannattajajäsen maksaa vuosittain kannatusjäsenmaksun.
Jäsenet hyväksyy hakemuksesta Vihreät vegaanit ry:n hallitus.
5 § Jäsenen eroaminen tai erottaminen
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.
Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen:
* on jättänyt täyttämättä ne velvoitteet, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut
* ei täytä laissa taikka näissä säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai puoluetta tai
* asettuu toisen puolueen ehdokkaaksi vaaleissa tai siirtyy toisen poliittisen ryhmän edustajaksi kunnallisessa, maakunnallisessa tai valtakunnallisessa luottamustoimielimessä. Tämä erotusperuste ei koske kannatusjäseniä.
Hallitus voi sen tarkoituksenmukaiseksi nähdessään siirtää erottamispäätöksen yhdistyksen kokoukselle.
Erotettavalla henkilöjäsenellä on oikeus tulla kuulluksi erottamisesta päättävässä kokouksessa, paitsi kun erottamisen perusteena on jäsenmaksun maksamatta jättäminen.
Hallitus voi katsoa jäsenen eronneeksi yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt jäsenmaksunsa maksamatta kahtena peräkkäisenä vuonna.
6 § Jäsenmaksut
Yhdistyksen jäsen maksaa vuosittain jäsenmaksun, jota kutsutaan näissä säännöissä perusjäsenmaksuksi. Vähävaraisilta jäseniltä perittävää alennettua jäsenmaksua kutsutaan alennetuksi jäsenmaksuksi.
Perusjäsenmaksuun ja alennettuun jäsenmaksuun sisältyy sekä jäsenen jäsenmaksu yhdistykselle että yhdistyksen jäsenmaksu puolueelle kyseisestä jäsenestä.
Puoluekokous päättää vuosittain:
* perusjäsenmaksun ja alennetun jäsenmaksun suuruuden
* perusjäsenmaksun ja alennetun jäsenmaksun jakautumisesta yhdistykselle ja puolueelle tuleviin jäsenmaksuosuuksiin.
Puolue hoitaa jäsenmaksujen perinnän yhdistyksen jäseniltä ja tilittää yhdistykselle tulevat jäsenmaksuosuudet yhdistykselle.
Puolue voi käyttää yhdistyksen jäsenluettelon tietoja jäsenmaksuperinnän sekä muiden jäsenyyteen liittyvien asioiden käytännön hoitamiseen kuten viestintään jäsenistölle.
Kannatusjäsenmaksusta päättää yhdistyksen syyskokous ja sen voi maksaa suoraan yhdistykselle.
7 § Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu yhdistyksen syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja kahdesta kahdeksaan muuta jäsentä. Hallituksen jäsenten määrästä päättää yhdistyksen syyskokous.
Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin ja taloudenhoitajan.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.
Hallitus on päätösvaltainen, kun yli puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna, on läsnä. Hallituksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Hallitus voi niin sopiessaan kokoontua myös sähköisesti tai puhelimessa.
8 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittavat joko puheenjohtaja yksin tai varapuheenjohtaja yhdessä sihteerin tai taloudenhoitajan kanssa.
9 § Tilikausi ja toiminnantarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen on toimitettava toiminnantarkastajille viimeistään kuukautta ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajien tulee luovuttaa tarkastuskertomuksensa viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta hallitukselle.
10 § Yhdistyksen kokoukset
Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta.
Yhdistyksen kevätkokous pidetään maalis-toukokuussa ja syyskokous loka-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kahdenkymmenen (20) vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.
Hallitus voi halutessaan tarjota jäsenistölle mahdollisuutta etäosallistua yhdistyksen kokouksiin tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen välineen avulla reaaliaikaisesti. Käytännöstä ilmoitetaan tällöin kokouskutsussa.
11 § Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on lähetettävä jäsenille vähintään neljätoista (14) vuorokautta ennen kokousta, sähköpostitse jäsenen ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen tai tämän puuttuessa kirjeitse.
Kokouksessa käsiteltävät asiat on mainittava kokouskutsussa.
12 § Päätöksenteko yhdistyksen kokouksessa
Yhdistyksen kokouksessa on jokaisella jäsenellä yksi ääni.
Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä, ellei näissä säännöissä jonkin asian osalta toisin määrätä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Vaalit suoritetaan yhdistyksen kokouksessa enemmistövaalina. Mikäli täytettävänä on vain yksi paikka ja yksikään ehdokas ei saa vaalissa yli puolta annetuista äänistä, järjestetään toinen äänestyskierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä.
13 § Yhdistyksen kokouksessa käsiteltävät puolueen asiat
Seuraavista puolueen toimintaan liittyvistä asioista on tehtävä päätös yhdistyksen kokouksessa:
* yhdistyksen äänivaltaisten edustajien valitseminen puoluekokoukseen
* ehdokkaiden esittäminen puoluekokouksessa päätettäviin luottamustehtäviin (puolueen puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat sekä puoluehallituksen muut jäsenet, puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja, varapuheenjohtajat ja muut jäsenet sekä puoluesihteeri)
Yhdistyksen kokous voi päättää siirtää päätösvaltaa edellä mainituissa asioissa hallitukselle.
14 § Varsinaiset kokoukset
Yhdistyksen kevätkokouksessa
- käsitellään edellisen tilikauden tilinpäätös, toimintakertomus ja toiminnantarkastuskertomus
- päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille
- päätetään seuraavan vuoden kannatusjäsenten jäsenmaksu
- käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
Yhdistyksen syyskokouksessa
- hyväksytään toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavalle kalenterivuodelle
- päätetään hallituksen jäsenten lukumäärä seuraavalle kalenterivuodelle
- valitaan hallituksen puheenjohtaja
- valitaan hallituksen muut jäsenet
- valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja heille varahenkilöt
- käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle neljä (4) viikkoa ennen kokousta, jotta asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
15 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Sääntöjen muuttamiseen vaaditaan puolueen hyväksyntä.
Yhdistyksen purkautuessa tai tullessa lakkautetuksi siirretään sen varat puolueen käytettäväksi yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen.