“Tervehdys, puoluekokousväki ja kokouksen seuraajat. Haluan istuttaa teille päähän avainsanan, ja siihen liittyvän ajatuksen, josta ette toivottavasti pääse eroon. Avainsana on itseisarvo, ja nimenomaan eläimen itseisarvo.
Vihreiden vegaanien puheenjohtaja Karla Loppi poliittisessa puheenvuorossaan puoluekokous 2021
Vihreät on ajanut eläinten oikeuksia ja niin luonnoneläinten kuin ihmisten hoidossa olevien eläinten olojen parantamista johdonmukaisesti ja puolueita tarkastellen edistyksellisesti. Kiitos siitä.
Meidän tavoitteissa on, että uuteen eläinsuojelulakiin kirjataan eläimillä olevan itseisarvo, siis muukin arvo kuin mikä tulee niiden meille antamasta hyödystä. Eläinten oikeuksien kirjaaminen perustuslakiin on hyväksytty pitkän tähtäimen tavoitteeksi. Kiitos siitä.
Mutta nyt pyydän. Joka kerta kun kuulet puhuttavan eläimen itseisarvosta, mieti, mitä se tarkoittaa eläinyksilöiden kohdalla. Onko rapukattilaan heitettävällä ravulla itseisarvo, tai voiko mitenkään olla? Tai navetan lehmällä, joka keinosiemennetään, erotetaan poikasestaan, ja lopetetaan nuorena aikuisena, koska maitomäärä laskee. Missä on tämän eläinyksilön itseisarvo?
Yhteiskunta ja ihmisten enemmistö ei ole valmis käsittämään eläimen itseisarvoa todelliseksi yksilön elämän arvokkuudeksi. Mutta olisivatko vihreät puoluekokousedustajat valmiita tätä omassa ajattelussaan työstämään?
Haasteeni onkin: kun seuraavan kerran ajat eläinten itseisarvoa, mieti, miten voisit osoittaa kannattavasi sitä täysin myös oman elämän valinnoilla.”
Category Archives: Puolue- ja yhdistystoiminta
Vihreät vegaanit vuodesta 2014
Vihreät vegaanit perustettiin 2014, perustajissa oli pidemmän linjan vihreiden jäseniä sekä sellaisia jotka halusivat nyt puolueeseen liittyä, mutta nimenomaan porukkaan, joka samalla lailla kuin itse toteuttaa arvojaan jokapäiväisessä elämässä kulutusvalintojen kautta, vähemmistössä tässä yhteiskunnassa.
Yhdistyksen säännöt laadittiin sellaiseksi, että jatkossakin yhdistyksen on tarkoitus koota yhteen nimenomaan vegaaniksi identifioituvia ihmisiä, ja ensisijaisesti tuoda Vihreiden toimintaan eläinoikeusajattelua. Tietysti muutkin vihreät arvot sopivat jäsenten ajatusmaailmaan, mutta eihän sellaista puoluetta olekaan, jonka jokaisesta linjauksesta jokainen jäsen olisi samaa mieltä. Tästä syystä emme ole pyrkineet luomaan yhdistyksen kantaa esimerkiksi puoluekokouksen äänestyksissä muihin asioihin – ainoastaan eläinpolitiikkaa ja ympäristöpolitiikkaa koskevissa asioissa Vihreiden vegaanien edustajan kannan oletetaan olevan kaikkia jäseniä edustava.
Vihreät vegaanit on toiminta-aikanaan järjestänyt yhdessä ViSion kanssa eläinpoliittisen koulutuspäivän, elokuvan katseluita puoluetoimistolla, ottanut osaa puolueen sisäiseen keskusteluun, pitänyt puheenvuoroja ja osallistunut eläinpoliittisen työryhmän toimintaan. Vaalivuosina olemme tiedottaneet Vihreistä hyvänä valintana niille, joille eläinasiat ovat tärkeitä, ja olemme tukeneet vegaaniehdokkaita. Olemme niin pieni yhdistys, ettei meille ole osunut edustusta puolueen päättävissä elimissä, ellei joku meistä ole edustajanpaikkaa saanut muun yhdistyksen kautta (moni kuuluu myös johonkin alueelliseen vihreään yhdistykseen). Toivomme, että jäsenistöstämme löytyisi nuoria, vaikuttamisesta kiinnostuneita henkilöitä joita voisimme rohkaista ja tukea osallistumaan vihreiden vaikuttajien koulutukseen ja aktivoitumaan puolueessa.
Kaikki vihreisiin kuuluvat vegaanit eivät ole jäseniä Vihreissä vegaaneissa. Toivoisimme heidän kuitenkin harkitsevan jäsenyyttä, koska jäsenmäärän tasainen kasvu on oikea signaali siitä, mihin suuntaan maailma ja puolue kulkee ja sen on kuljettava.
Eläin- ja maatalouspoliittinen työryhmä 2019-2021
Vihreissä – kuten varmasti muissakin puolueissa – toimii puolueen varsinaisen päätöksenteko- ja vaikuttamisorganisaation rinnalla useita eri aiheisiin tai hankkeisiin liittyviä työryhmiä. Tietääksemme Vihreät on ainoa eduskuntapuolue, jolla on myös eläinpoliittinen työryhmä ja erityisiä eläinpoliittisia linjauksia.
Vihreiden vegaanien edustaja on ollut mukana useassa perättäisessä eläinpoliittisessa työryhmässä, ja näin myös äskettäin perustetussa, uudella lailla organisoidussa eläin- ja maatalouspoliittisessa työryhmässä – aiemmin nämä ovat olleet kaksi erillistä työryhmää. Vuosina 2018-2019 kun puolueessa uusittiin niin eläinpoliittista linjapaperia kuin maatalouspoliittista ohjelmaa, huomattiin, että monelta osin työryhmien intressit olivat yhteiset. Ymmärrettävästi näin, kun eläinpolitiikan kipeimmät ja useimmin nousevat kysymykset tällä hetkellä liittyvät nimenomaan tuotantoeläinten tilanteeseen.
Vegaanilta tällaisessa työryhmässä ja yleisestikin poliittisessa päätöksenteossa mukana oleminen vaatii kykyä ymmärtää ja edistää sellaisiakin päämääriä, jotka omassa arvomaailmassa sijoittuvat kauas ihanteellisesta. Esimerkiksi saatamme löytää itsemme vaatimassa tilavampia häkkejä eläimille, tai vähemmän saatanallisia teurastusmenetelmiä.
Vegaani kuitenkin jo läsnäolollaan ja oman vakaumuksensa omissa valinnoissaan esiin tuomalla pitää tällaisessakin työskentelyssä läsnä eläinoikeudellisen ulottuvuuden.