Epäilemättä, jos tässä lajissa kilpailtaisiin, puolueohjelmaltaan ja tavoitteiltaan eniten eläinten puolue olisi 2015 perustettu Eläinoikeuspuolue, nimeään myöten. Vihreille häpeäksi puolueen perustamisen syyksi mainitaan Wikipedian artikkelissa perustajien pettymys eläinpolitiikkaan Vihreissä.
Vaikutusmahdollisuuksiltaan EOP on tietysti pikkutekijä ilman eduskunta- tai europarlamenttipaikkoja. Ilman muuta toivomme puolueelle menestystä, mutta koska emme suhtaudu kovin optimistisesti ns. yhden asian puolueiden menestymismahdollisuuksiin Suomessa, ristiriitaisesti tämän toivotuksen kanssa kehoitamme ihmisiä kuitenkin äänestämään mielummin Vihreitä, joka mielestämme vie tässä kisassa toisen sijan.
Luonnon-, ympäristön- ja eläintensuojelu ovat olleet Vihreiden ohjelmissa läsnä aivan alusta lähtien, eikä käsite eläinoikeudet ole Vihreissä aivan tuntematon asia, vaikka rehellisyyden nimissä on todettava, että jäsenistöstä ja puoluejohtoa myöten löytyy monia, joille tämä ei ole ensimmäisten poliittisten tavoittoiden joukossa, ja joilla on vaikeuksia erottaa eläinsuojelu eläinoikeusajattelusta. Eläinpolitiikkaa on kuitenkin tehty ohjelma- ja työryhmätasolla vuosikymmeniä, ja puolueista johdonmukaisimmin aina äänestetty eläinten ja ympäristön puolesta kansallisella ja Euroopan tasolla, tehty aloitteita, esitetty kysymyksiä. Vihrässä liitossa toimii nykyään peräti kaksi yhdistystä, joiden tavoitteet liittyvät nimenomaan eläinten aseman parantamiseen: Vihreät vegaanit ry ja Eläinvihreät ry.
Animalia ry ja Suomen eläinsuojelyhdistysten liitto SEY pitävät yllä elainpolitiikka.fi -sivustoa, ja ovat tehneet puolueille kyselyitä niiden suhtautumisesta ajankohtaisiin eläinpoliittisiin kysymyksiin. Viime aikoina Vihreiden rinnalle on kirinyt aivan yhtä eläinmyönteisin vastauksin Vasemmistoliitto, joka saakin kolmannen sijan tässä arvioinnissa. Vasemmistoliitossa eläinpoliittinen tietoisuus on vasta heräämässä Vasemmistonuorten piiristä ponnistaen, mutta tämä virtaus on kieltämättä voimakas. Viime vaaleissa on ollut jo helpompi löytää vegaaniehdokkaita Vasemmistosta kuin Vihreistä. Erityisen iloisena tervehdimme Animaliassa vaikuttaneen Mai Kivelän menestystä – Vasemmiston suurin äänimäärä Helsingin vaalipiirissä viime eduskuntavaaleissa 2019.
Seuraavista sijoista ei nyt järjestystä lähdetä hakemaan. Jokaisessa puolueessa on yksittäisiä ihmisiä, edustajia ja muita poliitikkoja jotka pitävät eläinten asiaa tärkeänä ja myös aktiivisesti ainakin ajoittain sitä ajavat. 2017 Vihreiden vegaanien tapahtumassa puhunut Emma Kari kertoi, että Eduskunnassa toimii eläinsuojelyryhmä, mutta jäsenen siihen ovat asettaneet vain Vihreät ja Perussuomalaiset. Toivottavasti nykyisessä eduskunnassa tilanne on parempi.
Erityismaininta “eniten eläinpuolue” -kisassa menee vielä Keskustapuolueelle, siinä mielessä, että sen jäsenistöllä lienee eniten konkreettista valtaa vaikuttaa suurimman määrän eläinyksilöitä elämään aivan välittömästi. Tästä lisää ajatuksia myöhemmin.
Monthly Archives: December 2019
Vihreät vegaanit vuodesta 2014
Vihreät vegaanit perustettiin 2014, perustajissa oli pidemmän linjan vihreiden jäseniä sekä sellaisia jotka halusivat nyt puolueeseen liittyä, mutta nimenomaan porukkaan, joka samalla lailla kuin itse toteuttaa arvojaan jokapäiväisessä elämässä kulutusvalintojen kautta, vähemmistössä tässä yhteiskunnassa.
Yhdistyksen säännöt laadittiin sellaiseksi, että jatkossakin yhdistyksen on tarkoitus koota yhteen nimenomaan vegaaniksi identifioituvia ihmisiä, ja ensisijaisesti tuoda Vihreiden toimintaan eläinoikeusajattelua. Tietysti muutkin vihreät arvot sopivat jäsenten ajatusmaailmaan, mutta eihän sellaista puoluetta olekaan, jonka jokaisesta linjauksesta jokainen jäsen olisi samaa mieltä. Tästä syystä emme ole pyrkineet luomaan yhdistyksen kantaa esimerkiksi puoluekokouksen äänestyksissä muihin asioihin – ainoastaan eläinpolitiikkaa ja ympäristöpolitiikkaa koskevissa asioissa Vihreiden vegaanien edustajan kannan oletetaan olevan kaikkia jäseniä edustava.
Vihreät vegaanit on toiminta-aikanaan järjestänyt yhdessä ViSion kanssa eläinpoliittisen koulutuspäivän, elokuvan katseluita puoluetoimistolla, ottanut osaa puolueen sisäiseen keskusteluun, pitänyt puheenvuoroja ja osallistunut eläinpoliittisen työryhmän toimintaan. Vaalivuosina olemme tiedottaneet Vihreistä hyvänä valintana niille, joille eläinasiat ovat tärkeitä, ja olemme tukeneet vegaaniehdokkaita. Olemme niin pieni yhdistys, ettei meille ole osunut edustusta puolueen päättävissä elimissä, ellei joku meistä ole edustajanpaikkaa saanut muun yhdistyksen kautta (moni kuuluu myös johonkin alueelliseen vihreään yhdistykseen). Toivomme, että jäsenistöstämme löytyisi nuoria, vaikuttamisesta kiinnostuneita henkilöitä joita voisimme rohkaista ja tukea osallistumaan vihreiden vaikuttajien koulutukseen ja aktivoitumaan puolueessa.
Kaikki vihreisiin kuuluvat vegaanit eivät ole jäseniä Vihreissä vegaaneissa. Toivoisimme heidän kuitenkin harkitsevan jäsenyyttä, koska jäsenmäärän tasainen kasvu on oikea signaali siitä, mihin suuntaan maailma ja puolue kulkee ja sen on kuljettava.
Eläin- ja maatalouspoliittinen työryhmä 2019-2021
Vihreissä – kuten varmasti muissakin puolueissa – toimii puolueen varsinaisen päätöksenteko- ja vaikuttamisorganisaation rinnalla useita eri aiheisiin tai hankkeisiin liittyviä työryhmiä. Tietääksemme Vihreät on ainoa eduskuntapuolue, jolla on myös eläinpoliittinen työryhmä ja erityisiä eläinpoliittisia linjauksia.
Vihreiden vegaanien edustaja on ollut mukana useassa perättäisessä eläinpoliittisessa työryhmässä, ja näin myös äskettäin perustetussa, uudella lailla organisoidussa eläin- ja maatalouspoliittisessa työryhmässä – aiemmin nämä ovat olleet kaksi erillistä työryhmää. Vuosina 2018-2019 kun puolueessa uusittiin niin eläinpoliittista linjapaperia kuin maatalouspoliittista ohjelmaa, huomattiin, että monelta osin työryhmien intressit olivat yhteiset. Ymmärrettävästi näin, kun eläinpolitiikan kipeimmät ja useimmin nousevat kysymykset tällä hetkellä liittyvät nimenomaan tuotantoeläinten tilanteeseen.
Vegaanilta tällaisessa työryhmässä ja yleisestikin poliittisessa päätöksenteossa mukana oleminen vaatii kykyä ymmärtää ja edistää sellaisiakin päämääriä, jotka omassa arvomaailmassa sijoittuvat kauas ihanteellisesta. Esimerkiksi saatamme löytää itsemme vaatimassa tilavampia häkkejä eläimille, tai vähemmän saatanallisia teurastusmenetelmiä.
Vegaani kuitenkin jo läsnäolollaan ja oman vakaumuksensa omissa valinnoissaan esiin tuomalla pitää tällaisessakin työskentelyssä läsnä eläinoikeudellisen ulottuvuuden.